30 Ocak 2012

My Fair Lady


Imdb puanı: 7.9
Yapım: 1964 / ABD
Tür: Müzikal 
Yönetmen: George Cukor
Oyuncular: Audrey Hepburn, Rex Harrison, Wilfrid Hyde-White

Ben müzikal sevmem mi diyorsunuz ? Öyleyse My Fair Lady'yi izleyin .
Profesör Henry Higgins (Eliza'nın deyimiyle enry iggins), İngilizce'nin doğru konuşulmasına kendini adamış bir adam.Bir gün, çiçekçi kız Eliza Doolittle ile tanışıyor.Kendini beğenmiş Higgins düzgün konuşamayan Eliza'yı 6 ay içinde eğitip,bir düşes gibi tanıtabileceği konusunda iddiaya giriyor.


Yaklaşık 170 dakikalık uzun bir film olmasına rağmen, Audrey Hepburn'ün ilk yarıdaki kaba ve bir o kadar sevimli çiçekçi kız halleri, sonlara doğru ortaya çıkan asaleti ve güzelliği sayesinde hiç sıkılmıyor, filmin nasıl başlayıp nasıl bittiğini anlamıyorsunuz bile.Güzellik ve asalet abidesi Hepburn'ün yalnızca bu yönleriyle anılmaması gerektiğini kanıtladığı, oyunculuk yeteneğini ön plana çıkardığı için bende yeri hep ayrıdır bu filmin.

the rain in spain stays mainly in the plain

Filmin türünün müzikal olduğunu belirtmiştim.Şarkılar önce Hepburn'ün sesiyle kaydedilmiş; ancak beğenilmemiş olacak ki filmde Marni Nixon tarafından seslendirilen şarkılar kullanılmış.Halbuki biz Breakfast at Tiffany's 'de söylediği şarkıyı beğenmiştik.


Cool bir profesör olan Henry Higgins'in kadınlara bakış açısı ve aşık olduğunu bir türlü kabullenip itiraf edememesine sinirlenebilirsiniz.Ancak Psycho Eliza hakkından geliyor kendisinin,meraklanmayın .

Yalnıız,buraya dikkat. Kesinlikle ama kesinlikle dublajlı izlemeyin.Mutlaka orjinal dilinde izleyin.Zaten ben müzikallerin dublajlı izlenmesine karşıyım.Abuk sabuk çevirilerle izleniyor filmler.Sonra yok efendim ben müzikal sevmem.E, tabi sevmezsin. Bir de bu film zaten İngilizce üzerine.Malum Eliza'ya düzgün İngilizce konuşmayı öğretiyor Enry İggins.Yani gidip de dublajlı izlerseniz ziyan olur caanım film. Nereden bulucaz şimdi biz altyazılısını derseniz, buyrun burda hazır bulunmuşu var. İyi seyirler.

26 Ocak 2012

Some like it hot / Bazıları sıcak sever

Imdb puanı: 8.4
Yapım: 1959
Yönetmen: Billy Wilder
Oyuncular: Marilyn Monroe, Tony Curtis, Jack Lemmon

Joe ve Jerry iş bulmakta güçlük çeken iki müzisyen.Bir gün çeteler arası bir çatışmaya tanık oluyorlar,paçayı zar zor kurtarıyorlar.Kurtulmaları için kılık değiştirip şehri terk etmeyi planlıyorlar ve şans yüzlerine gülüyor.Bir gruba iki müzisyen 'kadın' aranıyor.Kılık değiştirmeleri için karşılarına çıkan bu mükemmel fırsatı kaçırmıyorlar elbette ve komik maceraları da bu şekilde başlamış oluyor.


Filmin konusu tanıdık gelmiştir muhtemelen.Yeşilçam'da bu filmin iki uyarlaması var.İlki 1964 yapımı 'Fıstık Gibi Maşallah'.Başrollerde Türkan Şoray,Sadri Alışık,İzzet Günay var.İkincisi ise 'Fıstık Gibi'. Yine Sadri Alışık var ve gerçekten başarılı.Neyse ben esas filme devam ediyorum:


Bence filmin yıldızı güzelliğiyle göz kamaştıran Marilyn değil, kesinlikle Jack Lemmon.O ne mimik,o ne kadın rolüyle bütünleşmedir ey Lemmon! Kahkalarla güldürmüyor belki ama cidden gülümsetiyor.Filmi sırtladığını söylesem  pek de abartmış olmam.Zaten severim kendisini ama bu filmiyle resmen oyunculuk dersi veriyor.


Şimdi yıldız Jack Lemmon falan dedim ama sarışınların en göz kamaştıranı,afet-i devran Marilynciğime ayıp etmek istemem.Bu ne güzelliktir,utanır insan böyle güzel olunur mu yahu? Siyah beyaz filmde bile ışık saçıyor, adeta renklendiriyor.Kameralar önünde olması için yaratılmış bu kadın azizim.Bu kadar yakışanı zor bulunur.

İzlenmesi gereken klasiklerden işin özü.Kahkahalarla izlemeyebilirsiniz; ama iyi vakit geçireceğinize emin olabilirsiniz.

İyi seyirler.

8 Ocak 2012

Johnny Depp'in evden kovulduğu bir dünyaya çocuk getiremem

Johnny Depp - Vanessa Paradis çifti ayrılıyorlarmış söylentilere göre.Bir de,kapı dışarı edilmiş Johnny.Lan bu adama yapılır mı bu yelloz?


14 yıl süren birlikteliklerini neden sonlandırdıklarını merak ediyorum.Türkiye'de olsa kulislerde illa bi muhabbet dönerdi.Magazin programları şok şok şok !!! flaş flaş flaş!!! başlığıyla sıralardı olası bütün ihtimalleri.Efendim Johnny'nin ''Seni titretecektim'' içerikli msn konuşmaları çıkardı mesela ortaya. bkz: Burak Hakkı. ilgili haber için buyrun oha iyice magazin bloguna döndü sevgili blogum.Lan Burak ama harbiden yarıldım.Bu ne lan ergen bebeler gibi msnden kız düşürmeler falan.Allah cezanı vermesin emi.

Bi dakka yaa,ben Johnny'den bahsediyordum,Burak çık aradan bebeğim.Titrettin yani mevzuyu.

Johnny Depp - Vanessa Paradis cidden yakışıyorlardı.İkisi de marjinal.Ha,çok güzel bir kadın değil; ama tarz olarak mükemmel bir uyum vardı bence aralarında.Hatta bi ara ünlü çiftler hakkında yazı hazırlamyı düşünüyordum.Yer vereceğim çiftlerdendi kendileri.Fotoğrafları bile kolajlanmıştı yani.Ayrılık haberi için mi kullanacaktım ben bunları,böhü..Neyse barışırlar belki.Sonuçta ''Johnny Depp cazibesi'' denen bir şey var.

P.S : Yarın itibari ile finallerim başlıyor.bi süre pek görünmeyebilirim ortalıkta.Arada geçerken uğrayabilirim ama..Bu da 2012'nin ilk postu olmuş,hadi hayırlısı.


Hakan Günday - AZ 'ı mutlaka okuyun.
Sherlock Holmes 2 'yi de izleyin ben çok beğendim.İlk film kadar olmasa da iyi.
Hmm,bi de bana başarılar dileyin olur mu ? 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...