26 Nisan 2012

Friends (1994-2004)

 How I Met Your Mother hayranı olduğumu bilmeyen yok.How I Met Your Mother'ın en çok benzetildiği (ya da karşılaştırıldığı) dizi ise 10 sezonluk bir efsane: Friends

HIMYM'dan daha güzel olduğunu, HIMYM'ın Friends çakması olduğunu vs vs.. söyleyenler var.Tüm bu iddialara kayıtsız kalamayıp bir HIMYM fanı olarak yaklaşık bir ay önce başladım Friends'i izlemeye.Haydi şimdi 1994 yılında başlayıp 2004 yılında sona eren bu sitcom'ların efendisini inceleyelim:


Türkçe'ye 'Sıkı Dostlar' ismiyle çevrilen Friends'in,başrollerinde Jennifer Aniston,Courteney Cox,Lisa Kudrow,Matt Leblanc,Matthew Perry,David Schwimmer yer alıyor.İsim sayısından da anlaşılacağı üzere 6 'sıkı dostun' hikayesi anlatılıyor.

İlk birkaç bölümü zorla izlediğimi itiraf etmeliyim.Hatta bi ara 'Yok ya HIMYM varken bu izlenmez' deyip bıraktım.Ama öyle bi dizi ki bu, ilk bölümlerle birlikte ele geçiriyor sizi.Dayanamadım, başladım kaldığım yerden izlemeye.An itibariyle 2.sezona geçtim bile.Hatta 3 bölümünü daha izledim.


Diyeceğim o ki, açın izlemeye başlayın.Birkaç bölüm izleyin.3. ve 4. bölümlerden sonra, hadi bilemediniz 5.bölümden sonra dizi sizi ele geçirecek.İlk zamanlar 'vaaay 10 sezonmuş, bitmez ki bu' şeklindeki tepkiniz 'Yaa 10 Sezoncuk mu bu, ayy keşke yeniden çekseler' e dönüşecek.Benim için şimdiden Seinfeld ile HIMYM arasında bir yer edindi kendileri.Düşünün, Seinfeld ile HIMYM ile kıyaslıyorum.Sadece 1 sezonunu izlediğim bir diziye bunu yapacağım aklıma gelmezdi.

Peki nedir seni bu diziye böylesine bağlayan diyecek olursanız, cevabım hiç şüphesiz 'karakterler' olacaktır. Haydi gelin sizi onlarla tanıştırayım:


Ross: kalp kalp kalp kalp... ergenlik günlerime döndüm.Deftere Ross yazıp kalp içine falan alacağım yani o derece.Tam benim tipim ama bunun konumuzla alakası yok tabi.Ross'u HIMYM karakterlerinden 'Ted Mosby' ile eşleştiriyorum ben.Birçok açıdan benziyorlar birbirlerine.
Son derece sempatik,saf,tatlı,zeki,duygusal,e tabi bi de yakışıklı... Lezbiyen olup,Ross'dan ayrılan eski karısı Carol'a bir çift sözüm var: Allah cezanı verecek! 

Joey: Barney Stinson yaratılırken Joey'den bayağı bi kopya çekilmiş.Yalnız Joey,Barney'nin biraz daha saf hali diyebiliriz.

Monica grubun titiz kızı.Düzenli,takıntılı,sevimli,zeki,kuralcı...Lily'le bağdaştırdım ben Monica'yı.Ancak ilerleyen zamanlarda aşk üçgenlerine karışacak da Robin'e benzeyecek diye de korkmuyor değilim hani.

Chandler: Şahsına münhasır bir kişilik.Joey'nin ev arkadaşı bu arada.İkisinin muhabbetleri görülmeye değer.

Rachel ise Monica'nın liseden arkadaşı.Evleneceği gün düğünden kaçıyor ve eski dostu Monica'nın yanına taşınıyor.Yalnız şöyle bir durum var.Monica'nın kardeşi Ross, Rachel'a liseden beri aşık! Jennifer Aniston'ın yaklaşık 20 yıl önceki hallerine bakıyorum da kadın cidden şahaneymiş.Yalnız yıllar geçtikçe daha da güzelleşiyor.Onda da bi Benjamin Button'lık yok değil.

Phoebe ise grubun saf zekisi.Saf görünümünün ardında zeki bir kadın yatıyor aslında.Söylediği şarkılar ve sevgililerinden kolaylıkla ayrılabilme becerisiyle çıkıyor karşımıza.Olur olmaz zamanlardaki umursamaz tavırları ise beni benden alıyor.Sevdim ben onu da kısacası.


''HIMYMFriends mi ?'' derseniz bu zor bi soru olur benim için.Yalnız HIMYM'ın ciddi derecede Friends'ten etkilendiğini rahatlıkla söyleyebilirim.Bölümlerin gidişatı,muhabbetler,karakterler çok benzer.Sadece şunu diyebilirim: İki diziden birini severek izliyorsanız, diğerini de mutlaka beğenirsiniz.Oturun izleyin işte yahu.

P.s: Google görsellere tıklamamanızı tavsiye ederim.Ergen bebeler bir çift görünce hemen sarmaş dolaş fotoğraflarını koyup, X kalp Y falan yapmışlar.Gelecek bölümlerle ilgili epey bilgi edindim, kahretsin.İşte bu yazı bu zor şartlar altında hazırlanmıştır.Son olarak; Tanrı Google görseller ve ergen bebeleri kutsasın.

28 yorum:

  1. Abim de "HIMYM'ın üzerine 10 ekle al sana Friends." der. Küçükken Comedy Max'te falan izlemişliğim var; fakat tekrardan başlayacağım ben de. Burada görünce, daha da bir başlayasım geldi. "Tut kendini Beyza, bir diziye daha başlarsan aile artık harakiri yapacak, össe yılı bir de. Yok, aman." ehehe.
    Bir de, Monica Robin'e benzemiyor korkma. Tek kişilik ilişkisiyle güzel bir hayat sürecek o. Öyle hatırlıyorum. He o da kimdir artık, görürsün. ehehe.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğru demiş abin :))
      hehe :))canım sen bekle yaz gelsin öyle başla o zaman.az kaldı bak zaten :)
      işte google görseller sağolsun.gördüm kiminle olduğunu tatlım yaa :))))

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. gerçekten çok iyiymiş Buketçim :) izlemeyenlere de tavsiye ediyoruz :)

      Sil
  3. Polim HIMYM diyorum sadece. Öyle uzun zamandır severek izliyorumki anlatamam. Tekrar bölümlerini bile kaç kez izledim bilmiyorum :)

    Bence kesinlikle Friends çakması, kabul ediyorum ama bişeyi değiştirmez böyle olması. Friends dizisinden aklımda kalan bir kaç karakter var, en önemlisi Aniston. Kadını zaten inanılmaz beğenirim, çok naif bir kişilik.

    Valla çok emek vererek hazırlamışsın bu yazıyı, çok sevdim ayrıca :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslıcım ben de HIMYM hayranıyım.sıkıldıkça açıp herhangi bir bölümünü izlerim ben de :) evet taklit olması benim için de önemli değil.tabi tamamen taklit de diyemeyiz.bir sürü farklılığı da var zaten.

      Ah Rachel'ı ben de çok sevdim ya.Jennifer'a o kadar yakışmış ki bu rol.. Yalnız Jennifer Aniston önce Monica karakteri için seçmelere katılmış.İyi ki Monica olmamış ya :)

      canımm çok teşekkür ederim,öpüyorum:*

      Sil
  4. himy ben de cok severim ama friends'in uzerine bir dizi serisi izlemedim ben. Kac defa bitirdim tum sezonlari hatirlamiyorum=) ideal erkegim joey ve chandler karisimi. Ozellikle chandler in zeka ve esprileri efsane (ilerleyen bolumlerde anlayacaksin)

    Aralarindaki benzerlige gelince, bir kac bolumde bir himy alinti yapiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaa nasıl severek izliyorum anlatamam ninicim.çok kısa zamanda bitiririm ben.10 sezon o kadar az geliyor ki.. :))
      evet diyalogları özellikle fazlasıyla alıyorlar :) olsun ama ya HIMYM da ilk göz ağrım benim.onun da yeri ayrı :)

      benim ideal erkeğim şimdilik sadece ross heheh :)

      Sil
  5. heeeey friends iyi hatırlattın ne güzeldii.
    how ı met de.
    :)
    bi de yorumunu yanıtlamıştımdı.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. friends'e çok ısındım yaa.dur hatta bi bölüm daha izliym ehe :)

      Sil
  6. Ödülünüz Var...!!!
    Lütfen müsait bir zamanda gelip alınız (:

    YanıtlaSil
  7. ödülünü gördün di mi.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yoo görmediim :) bu aralar çok ödül alıyorum şımardım heheh :p

      Sil
  8. guzel dızı canım bılıorum ızlememıstım ama sex and cıty tarzında sanırım:))
    mimledim canım seni:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. özellikle ilk bölümlerde ben de bi sex and the city atmosferi hissettim.ilişkiler,aşk üzerine güzel şeyler var ama daha çok komedi üzerine kurulu friends.izlemeni tavsiye ederim biricitim.çok eğlenceli :)
      evet tatlım mimimi gördüm.çok teşekkür ediyorum :*

      Sil
  9. How I met your mother'a bayılıyorum :)) Friends'i de beğendim ama çok fazla izleyemedim onu. Ama izledikçe alışacağımı anladım. Bu tarz diziler favorim :) Öpüyorum canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de çok seviyorum böyle kısa süreli komedileri.bölüm boyunca eğleniyoruz.HIMYM, TBBT benim favorilerimdi.Şimdi Friends de eklendi :)
      kesinlikle alışırsın canım.Hatta en az HIMYM kadar seversin izledikçe :)
      ben de çok öpüyoruum Ahucum :*

      Sil
  10. Yazılarınızı gityat.com ' da paylaşabilir, sitenizi tanıtabilir ve kendi kanalınızı kurabilirsiniz. Sizi de aramızda görmek bizi çok mutlu eder.

    YanıtlaSil
  11. aynen how i meet your mother hastasıyım dizi bir sonraki sezon bitebilirmiş şimdiden yasını tutuyorum o derece, bu diziyide çok merak ediyorum ama 10 sezon izlemeye nasıl dayanırım bilmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. HIMYM 10 sezon sürecek diye biliyorum ben.bittiğinde ağlayabilirim o derece :)
      friends için ben de aynı şeyi söylüyordum izlemeden önce.çok uzun nasıl izlicem diyodum.hatta ilk birkaç bölümü izleyip bıraktım; ama biraz devam edersen friendsten vazgeçemezsin.HIMYM ile eşit derecede seviyorum diyebilirim hatta.2. sezounu da bitirdim.resmen çok izlememeye çalışıyorum bitmesin diye :) tavsiye ederim yani gönül rahatlığıyla :)

      Sil
  12. Diziler genelde sezonlar geçtikçe tempolarını kaybederler, tekrara başlarlar ya da zorlama hikayelerle sıkıcılaşırlar ya, Friends bunun %100 tersi. Her sezon bir öncekinden daha iyi. Özellikle son 4 sezona bayılıyorum :) Yapımcılar karakterlerdeki asıl ilgi çekici tarafları daha fazla öne çıkarmaya başladıkça dizi daha sevilesi bir hal alıyor. İlerledikçe fark edeceksin :) 97-98'de atv'de izlemeye başlamıştım, sene 2012 oldu, ben 26 yaşına geldim hala Friends izlemeden geçirdiğim bir haftam bile olmuyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. izledikçe ne demek istediğini çok daha iyi anlıyorum :) şu anda 3.sezondayım.sınavlarım var hiçbir şey yapamıyorum ama friends izlemeden duramıyorum :) yok böyle bir şey ya :) tekrar tekrar izleyeceğim bir dizi olacak benim için de :) bu arada hoşgeldin :)

      Sil
  13. iyi bir site teşekkürler başarılar dilerim

    YanıtlaSil
  14. Better with You var bir de, Friends'in yapımcılarından sanırım, pek araştıramadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eğer öyleyse izlemeye değer ama tek sezonluk sanırım o dizi.

      Sil
  15. Ben de öncesinde HIMYM hayranı bir izleyici olarak Friends'e alışmakta zorlandım. Dizinin 20 yıl önce başlamış olmasının ve zayıf görüntü kalitesinin alışma süresini uzattığı kesin. Ancak başlayınca bırakamıyorsunuz. Ben 10 sezonu 3 ayda bitirdim. Şimdi yıllardır tanıdığım gerçek arkadaşlarımdan ayrılmış gibi yalnız ve mutsuz hissediyorum kendimi :(

    HIMYM'ın Friends'den daha yaratıcı olduğu birçok bölüm olsa da Friends'in eline su dökemez diyebilirim. Friends' in samimiyetinde oyuncuların set arkası dostluklarının da payının büyük olduğunu düşünüyorum. HIMYM' ın aynı enerjiyi yakalayabildiğini sanmıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, kıyaslamak gerekirse Friends çok çok daha iyi.
      Dediğiniz gibi Friends'in en büyük farkı oyuncular arasındaki ilişki bence de.Eğlenerek çektikleri o kadar belli ki..Kamera arkası görüntüleri bile dizinin kendisi kadar eğlenceli.Bu da izleyiciye yansıyor doğal olarak.
      Ben de çok kısa sürede bitirdim.Bölümleri üst üste izlememeye çalıştım hatta bir süre çabuk bitmesin diye ama dayanamadım :)
      Şimdi de sıkıldıkça rastgele bir bölümünü açıp izliyorum :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...