28 Haziran 2012

Başka Dilde Aşk

Dün gece aklıma bir şey takıldı.Aslında uzun zamandır düşündüğüm bir şeydi bu: Neden başarılı, sinemaseverler tarafından tanınan, sevilen... bir kadın yönetmen yok? Ya da şöyle değiştireyim sorumu.Neden bugün herkesçe bilinen, 'üstad' olarak nitelendirilen yönetmenlerin çoğu erkek? Hatta benim hastası olduğum yönetmenlerin HEPSİ erkek.Cinsiyet ayrımcılığı olarak düşünülmesin bu yalnız.Aşırı derecede dikkatimi çeken, sebebini merak ettiğim bir durumdu bu.Twitter'da bu merakımı dile getirdiğimde, severek takip ettiğim seyircikoltuğu bana İlksen Başarır'dan söz etti.İlksen Başarır'ın ilk yönetmenlik deneyimi olmasına rağmen ses getiren filmi 'Başka Dilde Aşk'ı ise uzun zamandır izlemek için fırsat kolluyordum.Bu vesileyle oturdum hemen izledim.seyircikoltuğu'na çok teşekkür ediyorum.Filmle ilgili onun da çok güzel bir yazısı var.Buyrun burdan yakın.


Tür: Romantik, Dram
Imdb puanı: 7.4 
Yönetmen: İlksen Başarır
Oyuncular: Mert Fırat, Saadet Işıl Aksoy, Lale Mansur, Emre Karayel, Ayten Uncuoğlu


Onur, (Mert Fırat) işitme engelli bir genç.Bir gün bir partide Zeynep'le tanışıyorlar.Onur'un durumunu öğrendikten sonra da bunu sorun etmeyen Zeynep bırakıyor kendini aşkın kollarına.Tıkıyor kulaklarını etraftaki eleştirilere, dedikodulara.Böylece zorluklarıyla, güzellikleriyle hiç de sıradan olmayan bir aşka yelken açıyorlar.

Böylesine hassas bir konuya bir kadın eli değmeliydi.İlksen Başarır çok hoş ayrıntılara yer vermiş.Louis Aragon şiiri, dans sahnesi bu ayrıntılar içinde benim en beğendiklerimdi.Filmi güzelleştiren de bu ayrıntılardı bana göre.

Gerek esas karakterler gerek yan karakterler oldukça iyi çizilmiş.Mert Fırat'ın oyunculuğuna ise hayran kaldım.Öylesine bütünleşmiş ki rolüyle...Sırıtan, yok olmamış bu dedirtecek tek bir sahneye bile rastlamadım.Yan karakterlerden olan 'travma yaşayan komşu'dan ise başlı başına bir filme malzeme çıkar diye düşünüyorum.Saadet Işıl Aksoy'u severim; fakat övülecek bir performans sergileyememiş bana göre.Herhangi biri oynasa fark etmezdi yani.Öyle bir performanstı.


Aşka farklı pencereden bakmamızı sağlayan hoş bir film olmuş uzun lafın kısası.Ben olsam ne yapardım diye düşünmekten kendinizi alıkoyamıyorsunuz.Bu açıdan senaryoyu bol bol övebilirim.Kusur olarak adlandırabileceğim birkaç şey var, onları da belirtmeden geçemeyeceğim yalnız.Sosyal mesaj kaygısı güdülmesi böyle güzel bir aşk hikayesinin içinde sırıtmış.Zaten yan karakterlerin dünyası, sorun çıkarmaya çalışan eski sevgilinin değişik hareketleri, Zeynep'in ailesinin sorunları vs. gibi esas konudan uzaklaşmamıza sebep olacak sahneler varken bir de bu  'ayrıntı' deyip geçemeyeceğim kadar çok yer kaplayan sahnelere (çağrı merkezi çalışanlarının sorunları, eylem sahnesi..) gerek yoktu bence.Sanırım yapabileceğim tek eleştiri buydu.Bunu saymazsak başarılı ve en önemlisi 'farklı' bir aşk hikayesi..İzlenmeli, kadın yönetmenler desteklenmeli.

İlksen Başarır'ı listeme aldım.Bundan sonra yaptığı işleri takip ediyor olacağım.Bir diğer filmi olan Atlıkarınca'yı da en kısa zamanda izleyeceğim.

22 yorum:

  1. çok haklısın. ben de düşündüğümde hiç kadın yönetmen gelmiyor aklıma. şimdi sayende bir tane izleyebileceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mutlaka izle canım.zaten sayıları bu kadar azken, var olanları da destekleyelim değil mi :))

      Sil
  2. nefis bir film izlemişsin nefis.
    :)
    kadın yönetmen az ama dünyada çok iyi ve çok ünlü kadın yönetmenler var. kadın yönetmenleri izlemek istediğin zaman söle bana gel, sölerim sana en tanınmışları, iyileri.
    :)
    ilksen ve mertin ortak bir filmi daha var.
    geçenlerde yazdım ya.
    atlıkarınca.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deep varsa tavsiyeler açığım ben :)

      atlıkarıncayı da en kısa zamanda izleyeceğim.filmlerle ilgili o kadar çok yazı okuyorum ki, kim ne yazdı karışıyor bazen deep :) dur ben bi daha göz atayım senin yazına.

      Sil
  3. ilk izlediğimde çok sevmiştim bu filmi geçenlerde aklıma geldi bir ara yine izleyeyim diye düşündüm hatta ama filmi beğenme sebebim beni fazlasıyla etkileyen konusu nedeniyle tabii ki Mert Fırat da çok başarılıydı ama Saadet Işıl Aksoy fazla yapmacık geliyor bana, yönetmeninin de bir kadın olduğunu senden öğrenmiş oldum ama cidden dediğin gibi belli oluyor bir bayan eli değdiği :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğin gibi gretacım konu harika.Mert Fırat'ı çok çok yetenekli buldum bu filmde.kendini kanıtlama fırsatı bulmuş ve bu fırsatı fazlasıyla değerlendirmiş.
      Saadet Işıl Aksoy'un doğal güzelliğine bayılıyorum, çok yakışıyor ekrana ama işte her şey güzellik değil.yetenek de gerekiyor.belki zamanla geliştirir oyunculuğunu belli mi olur :)

      Sil
  4. Ben de çok beğenmiştim bu filmi.
    Hayat..

    Yaşlı anne Çiğdem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok güzeldi değil mi sinemasever anne çiğdem :)

      Sil
  5. bu film tam anlamıyla harikaydı. ve konusu da bir o kadar ilginç

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de konusuna vuruldum.görmeye alışık olduklarımızdan değil :)

      Sil
  6. Benim favori filmlerimden. Bu film etkilemişti beni.

    YanıtlaSil
  7. bi türlü izleyemediğim ama hep merak ettiğim bi film atlıkarınayı daha da çok merak ediyorum o ayrı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mia'cım senin seveceğine neredeyse eminim :)
      Atlıkarınca'yı da en kısa zamanda izleyeceğim.yazısı çok yakında gelebilir :)

      Sil
  8. Film vizyona ilk girdiği zamanlar konusundan etkilenmiştim ama izlemeyi unutmuştum ehe. Basbayağı aklımdan gitmiş, not almıştım sanırım ama o not da uçup gitmiş.
    Hikaye güzel, umarım İncir Reçeli gibi değildir, eğer öyleyse izlemiyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok yok İncir Reçeli gibi değil :)) izlemeni tavsiye ederim

      Sil
  9. Bloglar Listesi üyesi olduğunuz için, Blog Rehber tanıtım sayfanızı hazırladık.
    Lütfen bir göz atarak; a) değişiklik isteklerinizi b) bulunduğu kategorisi yanlış ise c) olması gereken başka kategoriler var ise c) mevcut kategoriler uymuyor ise önerdiğiniz kategori adını bildirmeniz halinde talepleriniz yerine getirilecektir.

    Ayrıca:

    Bloglar Listesinde yer alan isimlerin bazıları, Blog Star Seçmelerinde önerilen blogların isimleri olduğundan ve listeye otomatik alındıklarından dolayı, şu soruyu da sormak gereği duyuyoruz:
    Listeden ve/ya tanıtım sayfalarından kaldırılma talebiniz var ise onu da bildirin lütfen.

    Tanıtım sayfanıza girmek için:
    link: http://blogmuhtar.tk/ veya http://mahallemizinsakinleri.blogspot.com/
    burada KİŞİSEL BLOGLAR bloglar sekmesinie girdiğinizde SİNEMA BLOGLARI sekmesine geçerseniz listede blog adınız bulacaksınız.
    Onaylarınızdan sonra, bu tanıtım sayfaları, ulaşım kolaylığı için, Bloglar listesine bağlanacaktır.

    Bu noktadan sonra kategorileri tekrar değiştirmek zor olacağından özellikle kategorileriniz konusunda bize bilgi vermenizi rica ederiz. Tekrarlıyorum: Eğer mevcut kategorilerden başka bir kategori olması gerekiryorsa bunu da bildirin yeni bir kategori açalım.
    Sayfa içeriğini, arzu ettiğiniz her zaman güncelleyebilir ve değiştirebilirsiniz..

    Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mail atıp onayladığımı belirttim ama bir de burdan yanıtlayayım dedim mailimin görülmeme ihtimali nedeniyle ve de bloglar listesini duyurmak maksadıyla.. :)
      Sinema Blogları kategorisinde yer alıyor blogum tam da olması gereken yerde.İlginize ve emeğinize teşekkür ediyorum :)

      Sinemadan spora, edebiyattan güncel konulara vs... bir sürü blogu tek bir çatı altında toplayıp tanıtan bu oluşuma katılmaya davet ediyorum izleyicilerimi :) böylece ilgi alanımıza yönelik blogları daha kolay keşfedebiliriz :)

      Sil
  10. Mert Fırat ' ın oyunculuğu gerçekten harika..
    'beni unutma' filminide tavsiye edebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de beğeniyorum mert fıratı.
      şu sıralar türk filmi tavsiyelerine açığım.sanki izlenecek türk filmi kalmamış gibi hissediyorum resmen :) izleyeceğim, teşekkürler :)

      Sil
  11. Gerçekten farklı bir tarzı olan güzel bir filmdi. Farklılığı, inceliği, ayrıntılardaki hoşluğu bir kadın elinden çıktığını anlatıyor adeta.

    Mert Fırat'ın performansı gerçekten çok başarılıydı, AŞK'ı kelime kullanmadan sadece mimik ve jestlerle anlatabilmek gerçekten yetenek ister, bu yetenek de onda var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamamen katılıyorum söylediklerine.
      Mert Fırat son zamanların en iyi isimlerinden.Keşke harcamasa kendini dizilerde.Vaktine, emeğine yazık.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...