10 Haziran 2012

Notorious / Aşktan da Üstün

Yapım: 1946 / ABD
Tür: Gerilim, Romantik
Yönetmen: Alfred Hitchcock
Oyuncular: Ingrid Bergman, Cary Grant, Claude Rains

Bir Nazi savaş suçlusunun kızı olan Alicia'dan, Amerikan hükümeti adına casusluk yapması istenir.Bir çeteyi çökertmek için Ajan Devlin gözetiminde Brezilya'ya giden Alicia'nın görevi, kendisine aşık olan çete üyesiyle evlenmektir.Yalnız hesaplayamadıkları bir şey vardır.Alicia ve Ajan Devlin ilk görüşte birbirlerine aşık olurlar.

Tam anlamıyla Hitchcock tarzını yansıtan bir film noir örneği.Bana göre işin içine psikolojinin de karıştığı Hitchcock filmleri bir numaradır.Bu filmde böyle derinlemesine inceleyecek bir şey olmadığı için bir Psycho, bir Rear Window, bir Rope ya da bir Rebecca değil benim için.Yalnız özellikle 'aşk' temalı Hitchcock filmleri içinde öne çıkan bir başyapıt olduğu da kesin.

Tüm film salt casusluk hikayesi üzerine kurulmamış.Ingrid Bergman'ın oyunculuk nimetlerinden yararlanmayı çok iyi bilen Hitchcock işin içine bir tutam tutkulu aşk da karıştırmış.Çok da iyi yapmış.Ingrid Bergman ve Cary Grant'ın muh-te-şem bir ikili olduklarını söylemeden de geçmemek lazım.Yalnız Cary Grant'a 'umursamaz, soğuk, kendini işine adamış ajan' tavırları nedeniyle gıcık olabilirsiniz.

Uyumunuza sağlık tatlım.

Tam Hitchcock tarzı dedim ama aslında biraz eksik oldu.Çünkü bir Hitchcock filminin hammadesi olan 'şüphe' bu filmde eksik kalan bir unsur.Zaten karakterleri tanıyan izleyici kimseden şüphelenmiyor.Kimin ne yaptığını açık açık görüyoruz.Filmin bu eksiğini belki bir nebze tamamlayan karakter Alex'in annesi olabilir.Potansiyel katil görünümüyle şüphe uyandırıyor izleyicide.


Peki Ingrid Bergman'ın kusursuz güzelliğine ne demeli? Böyle bir zarafet, böyle bir asalet, böyle saçlar, böyle gözler olamaz yahu.Şimdi fotoğrafta belli olmuyor ama en sağdaki siyah elbisesine bayılacaksınız. Tabi ben elbiseye elbise demem içinde Ingrid olmayınca.

Alicia'nın güzelliğine hayran kalacağınız, Ajan Devlin'in yüzüne tükürmek isteyeceğiniz; eğer Hitchcocksever iseniz kaçırmamanız gereken bir film.

İyi seyirler.

15 yorum:

  1. Hitchcock mu dedin?? nasıl severim, yeniden izleme isteği doğdu...

    YanıtlaSil
  2. süper film di mi.
    cary granta hastayım bi de.
    :)
    bu filmin yeni versiyonu da var bi de.
    :)

    bi deeee north by northwest ve vertigo var.
    ikisi de inanılmaz.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. north by northwest ve vertigo en iyilerden kesinlikle.onları izleyeli uzun zaman oldu.ikinciye izlediğimde onlarla ilgili de yazarım.

      yeni versiyonu mu var :) duymadım ki hiç..

      Sil
    2. dur ya unuttum ben de bi düşüneyim.
      hayııır yanlış söledim.
      diabolique'in yeni versiyonu vardıı pardoon.
      :)

      Sil
  3. İngrid nasılda güzel ve zarif bir kadın dimi Polim? Çanlar Kimin İçin Çalıyor'da izlemiştim, kısacık saçlarıyla. Kadının her hali başka güzel ve oyunculuğu harika.

    Pek çok filmini izledim, sağolsun arkadaşımın eşinin acaip geniş bir eski film koleksiyonu var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah ingrid'e bayılıyorum Aslıcım ya.böyle bi zariflik,asalet bi onda var bir de grace kelly'de.onu da çok severim bak :)

      Sil
  4. Ha haaaa yine gerilim :)) Ben ne zaman gelsem böyle tesadüf ediyor :) Ama pes arkadaşım, pes ediyorummmm ve tüm önerdiğin filmleri bu haftasonundan itibaren izlemeye başlıyorum. Sana izlenimlerimi yazacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahah Ahucum cidden ya :)) sonunda seni de gerilimsever yapacağım :))) ama bu gerilim sayılmaz aslında.polisiye,casusluk ve romantik desek daha doğru olacak :) gerilimle alakası pek yok :)
      oo süper :) merakla bekliyorum öyleyse izlenimlerini :)

      Sil
  5. gördün müüüüü seni 2 kere mimlemişim.
    2 kez yazmışım adınııı.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahah evet ya şimdi sen söyleyince fark ettim ikinciyi :)) yoğun bi mimlenme durumu söz konusu desene :)))

      Sil
  6. Filmlerin yorumlarına gercekten deger veren biri olarak buradan güzel filmler yakalayacagıma eminim :) Ama keşke film türlerinide secebilseydik :) Bu arada gercekten güzel bir blog :) Takipcinizim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoşgeldiniz :)
      bi ara türlere ya da yönetmenlere göre sınıflandırsam fena olmaz aslında, iyi fikir :) özellikle sevdiğiniz türler varsa, önerilere ve isteklere açığım bu arada :) ve bu güzel yorum beni mutlu etti çok teşekkür ediyorum :)

      Sil
  7. Yaklaşık 11 yaşındaydım ilk izlediğimde, çok etkilenmiştim. Sanırım TRT 2'de izlemiştim. Grant'a hastayım, Ingrid B'nin de en sevdiğim filmi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sıkı bir sinemasever olacağınız o yıllardan belliymiş demek ki :)
      benim de casablanca'dan sonra en sevdiğim filmi bu.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...