23 Temmuz 2012

Maria Full of Grace / Maria llena eres de gracia


Imdb Puanı: 7.6
Yapım: 2004, ABD; Kolombiya
Tür: Dram, Suç 
Yönetmen: Joshua Marston

Maria, Kolombiya'nın ufak bir kasabasında, çiçek fabrikasında(fabrika mı demeliyim oraya bilemedim) çalışan, gayet sıradan 17 yaşında bir genç kız.Annesi, büyükannesi,ablası ve ablasının bebeğiyle birlikte yaşıyorlar.O yaştaki her genç kızın olabileceği kadar da asi..Bir gün işi bırakıyor.Yeni iş aramaya başladığı sırada yolu uyuşturucu mafyasıyla kesişiyor ve kendini midesindeki 62 rulo uyuşturucu ile New York'a giden bir uçakta buluyor.Peki Maria'nın hamile olduğunu söylemiş miydim?


Plastiğe sarılı 62 adet, her biri yaklaşık 4 cm olan uyuşturucu rulosunu tek tek yutuyor.Eğer bu paketlerden sadece biri bile midesinde yırtılırsa sonuç: ''ölüm''. Uyuşturucu ile ilgili izlediğimiz filmlerin çoğunluğu uyuşturucunun kullananda yarattığı zararlar, yıkımlar ve ölümlerden ibaretti.İşin bir de 'sektör' boyutu var tabi.İşte bu filmle birlikte insanları yük taşıyan bir hayvan olarak gören bu sektörün acımasızlığına ve gözü dönmüşlüğüne şahit oluyoruz.


Katıldığı Sundance, Seattle ve Berlin film festivallerinden ödülleri toplayarak başarısını kanıtlayan ve benim kafamdaki 'festival filmi' tanımının tam karşılığı olan bir film.Ayrıca Catalina Sandino Moreno bu filmdeki performansı ile Oscar'a aday da olmuş.

Ben filmi ikiye ayırıyorum incelerken.Maria'nın Kolombiya'daki hayatı ve New York'a gidişi.Kolombiya'da çizilen portre oldukça gerçekçi.Maria'yı canlandıran Catalina Sandino Moreno çok başarılı.17 yaşındaki bir 'genç kız'ın sevinçleri, aşka bakışı, ailesinin yaşadığı sıkıntılara yaklaşımı.. bundan daha iyi anlatılamazdı diye düşünüyorum.Filmin ikinci yarısı ise Maria'nın New York'a gidişi ile başlıyor.Bu kısımda senaryo eksiklikleri vardı bana göre.Birkaç yerde ''Neden böyle oldu, niye böyle yaptılar da şöyle yapmadılar'' tarzı sorgulamalar söz konusu oluyor çünkü.Oyuncuların performansı da bu kısımda düşüyor sanki.Kasabada yaşayan bir genç kız,  böyle riskli bir işin içine giriyor.Belki bir parça 'korku ya da heyecan' eksikti.Fazla bir 'soğukkanlılık' söz konusuydu yani.Bu da benim gözüme batan bir ayrıntıydı.

Ufak eksiklikleri bir kenara bıraktığımızda ise ortaya çarpıcı bir film çıkıyor.İzlerken sizi rahatsız eden filmler vardır hani.Beni en son oturduğum yerde bu kadar geren film ''4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün''dü.O daha fazla rahatsız etmişti tabi ki.Hatta sarsmıştı diyebilirim.Hatta ve hatta sarsmanın ve etkilemenin de ötesinde karakterlerle beraber o anları yaşıyormuş hissi vermişti.Bahsi geçmişken 4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün'ü de tavsiye etmiş olalım.İşte Maria Full of Grace'te de neredeyse aynı hisleri yaşadım.Maria'nın uyuşturucuları tek tek yutması, midesinde 62 paket uyuşturucu ile yaptığı uçuş..O uyuşturucuları çıkarmasından hiç söz etmiyorum bile..

Kısacası kaçırmayın mutlaka izleyin.Hoş 2004 yapımı filmi 2012 yılında izliyorsanız benim gibi, zaten kaçırmış oluyorsunuz mantıken..Her neyse geç olsun güç olmasın diyerek kendimi sustuyorum.İyi seyirler efendim...

8 yorum:

  1. Bu filmi izlicektim listede yea :') ama gerildiğini yazmışsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerildim derken.. hani çok gerçekçi olduğunda etkilenirsin ya bazı filmlerden.onu anlatmaya çalıştım.zaten rahatsız edici sahneler de mevcut.gerilmemek,etkilenmemek mümkün değil.
      izle derim ben :))

      Sil
    2. 4 ay 3 hafta 2 gün, bunu da listeye atmıştım duruyordu öyle ama cesaretimi toparlamam gerek.
      Sana şeyden bahsediyim aldığım filmlerden ehehe ;
      Lust Cauiton ve Le Refuge :) izlenebilir filmler mi yoksa dursun mu bi kenarda?

      Sil
    3. 4 ay 3 hafta 2 gün'ü şiddetle tavsiye ediyorum.Film zevkini bilmeden tavsiye etmem yanlış olur aslında; ama sanat filmlerinden hoşlanıyorsan mutlaka ama mutlaka görmen gereken bir film onu söyleyebilirim.

      Diğer filmleri ben de izlemedim.Lust Cauiton'da Tony Leung oynuyormuş, o dikkatimi çekti.''In the mood for love'daki performansına hayran kalmıştım.Bu filme bi şans verilebilir bence.Yalnız +18 uyarısını göz önünde bulundurmak lazım :)

      Le Refuge ise ödüllü bir François Ozon filmiymiş.Filmlerine pek hakim değilim.Yorum yapamıyorum o yüzden; ama değişik bir tarzı olduğunu biliyorum.

      Çalışmadığım yerden geldi sorular.Cevaplarım anca bu kadar oldu kusura bakma :)

      Sil
    4. İki filmin de +18 ve Cinsellik içerdiğini eve geldiğimde gördüm. Umrumda değil açıkçası, Lust Caution'u çok merak ettim görsel anlamda konuyu harmanlayabilmişlerse tadından yenmez :)
      Le Refuge de imdb'de pek yüksek puanlar göremese de konusuyla dikkatimi çekti yine, teşekkürler Poli :) o zaman ben izleyip inceleme yapıyım ehehe ;) şaka tabii, inceleme yapmıyorum ben :')

      Sil
    5. Usta yönetmenlerin eli değince o cinsellik içeren sahneler göze batmıyor zaten.
      Ah ne demek rica ederim :) yapsana, ne güzel olur :))

      Sil
  2. bunu hemen izlemeliyim. nasıl da kaçırmışım.
    :)

    fransız sineması yazım dört bölüm olcak ve tüm iyi filmleri listelicem eski yeni.
    :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...