10 Ekim 2012

Zelig


Yapım: 1983 / ABD
Imdb Puanı: 7.7
Tür:Fantastik,komedi
Yönetmen: Woody Allen
Oyuncular: Woody Allen, Mia Farrow

Zelig... Doktorunun deyimiyle o bir ''insan bukalemun''.



Leonard Zelig (Woody Allen), etrafındakilerden biri gibi olabilmek, onlara uyum sağlayabilmek, kendini güvende hissedebilmek dahası sevilmek için etrafındakilerin görünümüne bürünen bir adam.Karakter olarak onlara benzemeye çalışmaktan söz etmiyorum.Tam anlamıyla yanındaki kişinin görünümüne bürünüyor.Bir zencinin yanında zenci, şişman birinin yanında şişman, bir doktorun yanında doktor oluyor.Dolayısıyla doktorlar için üzerinde araştırmalar yapılabilecek mükemmel bir denek konumunda.


Ona tıbbi bir vaka gözüyle bakan diğer doktorların aksine Dr.Eudora Fletcher (Mia Farrow), Zelig'i bir 'insan' olarak umursayan tek kişi.Onu alıp, şehirden uzak kır evine götürüyor.Böylece toplumdan uzak, nötr bir ortam oluşturarak, Zelig'in kendi benliğini bulmasını sağlayabilecektir. İlk zamanlar alanında tanınan bir doktor olabilmek, isim yapmak gibi amaçlarla tedavi etmeye başladığı Zelig ile aralarında zamanla kuvvetli bir bağ oluşuyor.Bu süreçte ise zaman zaman düşündüren, kimi zaman güldüren hatta kahkaha attıran absürd olaylar yaşanıyor.

Zelig, bana Kafka'nın böceğe dönüşen Gregor Samsa'sını anımsattı.Fakat Kafka'nın Dönüşüm'ünde topluma yabancılaşma söz konusuyken, Allen'ın dönüşümünde topluma uyum sağlama söz konusu.En azından Zelig'in amacı bu.Aradaki bu farklılığa rağmen bir Kafka göndermesi olduğu bariz.Hatta biraz daha abartıp Kafkaesk bir yapım olduğunu bile söyleyebilirim.

Belgesel olarak hazırlanan film ile baştan sona aşina olduğumuz belgesel prensiplerine bağlı kalarak 1920'li yıllara uzanıyoruz.Hayali karakterimiz Zelig'in hayatını anlattığı için elbette 'kurmaca belgesel' ifadesini kullanmak daha doğru olacaktır.


Böylesine absürd bir karakteri işleyen Woody Allen'ın, dehasını 70 dakikalık bir filmde bile konuşturduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.Mizah anlayışını tam anlamıyla yansıtıyor bu filmde.İşlediği dönemin olaylarına, karakterlerine de bu özgün mizah anlayışıyla değinmeyi ihmal etmeyen Allen, bununla yetinmeyip yerinde yaptığı hicivlerle inceden dokunup geçiyor tüm bunlara.Mesaj kaygısı gütmeden, mesaj veriyor; düşündürmeyi de ihmal etmiyor ve bunları yaparken asla göze batan açıklar vermiyor.Hem güldürüyor hem düşündürüyor kısacası; fakat daha çok düşündürüyor.

Allen sinemasını her zaman bazı kriterlere dayanarak tavsiye etmişimdir, yine tekrarlayacağım.Eğer sadece vakit öldürmeyi amaçlamıyorsanız, şöyle oturup hem güzel vakit geçireyim, hem de biraz zihnimi çalıştırayım diyorsanız Allen filmlerini; fakat özellikle ''Zelig'' i tavsiye ederim.Ayrıca psikologların/psikiyatrların, psikolojiyle ilgilenenlerin mutlaka ama mutlaka izlemesi gereken bir yapım ve tabii ki sinemanın dahi çocuğu Allen hayranlarının...

İyi seyirler.

12 yorum:

  1. seyretmek bu yaz kısmet olmuştu, ben de beğenmiştim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de çok beğendim.hatta woody allen filmleri içinde ilk 3te yer alır bence :)

      Sil
  2. En sevdiğim filmlerden biridir.... çok eğlencelidir de...

    YanıtlaSil
  3. Kesinlikle izleyeceğim. Çok ilginç. Yorumunu okuyup beğeneceğime emin olduklarımdan oldu. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğeneceğine o kadar eminim ki.en kısa zamanda izlemelisin Ahucum, sevgiler :)

      Sil
  4. işteeeee annie hall ile birlikte en sevdiğim inanılmaz bir allen filmi buuu.
    az önce geldin ya sevindim.
    bloguna ben bakıyom sık sık seni konrtol ediyorum.
    :)
    geçen gün romaya sevgilerlede de söz ettim allendan.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. senin bunu sevdiğini biliyodum :)

      roma'ya sevgilerle hala gelmedi benim güzide şehrime.bir iki hafta geç takip ediyoruz hep vizyonu :)
      ben anasayfamda filmle ilgili yazı yazdığını gördüm ama bilerek okumadım deep.merakla beklediğim için hiçbir yazı okumuyorum filmle ilgili.konusuna bile bakmadım :) tamamen sürpriz olsun istiyorum.filmi izledikten sonra bakıcam senin görüşlerine de :)

      Sil
  5. heeey bi ara bloguma baksanaaaa.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. harika bi gözlemcisin deep.o kadar sevindirdin ki beni.ayrıca hemen 4 kişi gelmiş yazından sonra.gelenlere hoşgeldiniz diyeyim bu vesileyle.sana da çook teşekkür ediyorum :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...