24 Ağustos 2011

Rosemary'nin Bebeği


Rosemary’s Baby

Rosemary'nin Bebeği en iyi filmler listemde ilk 3'e kesinlikle girmeyi hak eden bir yapım.Üye olduğum birçok sinema sitesinde onunla ilgili yorum yaptım.En beğendiğim yorumumu kendi blogumda da paylaşayım dedim.Buyrun benim gözümden,Polanski'nin başyapıtı 'Rosemary's Baby'
Yapım : 1968 / ABD
Tür : Dram,Gerilim,Korku,Psikolojik
Oyuncular:Mia Farrow,Ruth Gordon,Charles Grodin,John Cassavetes,Ralph Bellamy
Yönetmen: Roman Polanski
Rosemary’nin Bebeği Roman Polanski’nin apartman üçlemesinin ikincisi ve benim üçlemedeki favorim.Film Ira Levin’in romanından uyarlanmış.Kült filmler içinde yer alması gereken ve gerilim nedir sorusuna cevap veren bir başyapıt.Imdb’den aldığı 8.1 lik yüksek puanla da dikkat çekiyor.
Kendisinden sonra çekilen şeytan konulu birçok filme örnek teşkil etmiştir Rosemary’nin Bebeği.

--------------Feci spoiler!!! Filmi izlemediyseniz bu kısmı okumamanızı rica ederim.sonrasında gelecek hiçbir küfürü kabul etmem ona göre :) ----------------------------
Filmin konusundan kısaca bahsetmek gerekirse : Rosemary ve Guy Woodhouse çifti bir apartmana taşınır.Kısa süre sonra komşularından biri intihar eder.İntihar eden kız Minnie ve Roman Castevet’in himayesinde yaşayan zavallı biridir.Ancak kız intihar etmiyor büyük ihtimalle öldürülüyor.Fakat defalarca izlememe rağmen çözemediğim,havada kalan bir ayrıntı bu.Sebebini hala bulamadım )Kısa süre sonra Minnie ve Roman ikilisi Rosemary ve kocasıyla samimi olmaya çalışır ve olaylar da gelişmeye başlar.Minnie ve Roman şeytana tapmaktadır ve şeytanın bir çocuğu olması için Rosemary’yi kullanmak istemektedirler.Guy’ı kandırmak onlar için hiç de zor olmayacaktır ; çünkü Guy hırslı bir oyuncudur ve son rolünü bir başkasına kaptırmıştır.Şeytana tapan bu insanların insanları kör edebilme hatta öldürebilme güçleri olduğunu öğrendiğinde Rosemary’yi onlara teslim etmesi hiç de zor olmayacaktır.Bu sayede Guy’ın rolünü kapan adamı kör ederler ve Guy amacına ulaşmış olur.
Şeytanın tecavüzüne uğrayan Rosemary bunun bir rüya olduğuna inandırılır ve hamile kalır.Hiç bir şeyin farkında olmayan saf kadın olayları arkadaşı Hutch sayesinde çözer.
----------------Tamam geçti şimdi okumaya devam-------------------------


Baştan sona Rosemary’nin gözünden izliyoruz filmi.Bu da kendimizi onun yerine koyabilmemizi,onun gibi neler olup bittiğini merak etmemizi sağlıyor.Aşırı bir güvensizliğe kapılıyorsunuz filmin sonunda herkese safça inanan Rosemary’nin akıbetini görünce.
Mia Farrow ve Ruth Gordon(minnie) harika bir performans sergilemiş.Öyle ki izledikten sonra onlardan başkası oynamış olsa bu kadar güzel olmazdı diye düşündürüyor.Ruth Gordon filmin tedirgin edici atmosferiyle o kadar uyum sağlamış ki…Her kapıyı çalışında tedirgin ediyor.Abartılı makyajı,sürekli rol çalması,meraklı tavırları,pasta yiyişi bile görülmeye değer ayrıntılardan.
Müzikler ise krzysztof komeda’ya ait.Sessiz başlayıp sessizce biten filmin dingin havasıyla oldukça uyum sağlamış.
Kanla,mide bulandırıcı ögelerle korkutmaya ve germeye çalışan filmlerden sıkıldıysanız gerçek gerilim izlemek istiyorsanız hiç düşünmeden tavsiye edeceğim bir filmdir Rosemary’nin Bebeği.Orjinal dilinde izlenmesini de ayrıca tavsiye ediyorum; çünkü dublajını pek beğenmedim.
iyi seyirler…

3 yorum:

  1. Şu filmi aylar önce indirdim. İzlemeye çekiniyorum nedense. İlk defa da garip olacak ama Gossip Girl'de bahsi geçmiş öyle duymuştum. Dan ve Blair bu filmi aynı anda izliyorlardı.

    Film hakkında hiçbir araştırma dahi yapmamıştım. Spoiler kısmı dışındaki bölümleri okuyup da, Mia Farrow adını görünce, izlemek farz oldu.

    Sağlıcakla kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Gossip Girl'ün o bölümünü ben de izlemiştim.Hatta ayrı ayrı yerlerde izleyip,telefonda mı ne konuşuyorlardı izlerken,çok hoşuma gitmişti :))

      Kesinlikle izlemelisin.ama araştırma falan yapma sakın.Hakkında hiçbir şey bilmiyorsan öyle kal ve hemen izle :) Çünkü herkes benim gibi spoiler uyarısı yapmıyor,ziyan olur valla güzelim film.Psikolojik gerilim türünde favorimdir Rosemary.Üstüne tanımam :)

      Sil
    2. Hı hım dediğiniz gibi olacak. :) Listeye eklendi. Biraz gerilme vakti. =)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...